модафинил

Модафинил – какво представлява той

Модафинил е стимулатор от ново поколение, способен да регулира процеса на бодърстване на човек, без това да е в ущърб на неговия сън, което понякога се налага при съвременния начин на живот.

Модафинил

За първи път това вещество е било синтезирано в края на 70-те години на миналия век от френската фармацевтична компания Lafon Group. През месец декември 1998 година в САЩ е било разрешено производството му и той излиза под патентованото име „Провигол“.

Модафинолът е агонист на алфа-1 адренорецептори, който усилва отделянето на допамин в ЦНС, а също така усилва отделянето на гама-аминомаслена киселина.

Показания на Модафинил

Модафинилът е одобрен в повечето страни като препарат за лечение на нарколепсия – неконтролируеми пристъпи на дневна сънливост, предизвикани от соматични (неврологични) разстройства.

Препаратът потиска желанието за сън, повишава физическата издържливост, усилва паметта, остротата на интелекта и други параметри на умствената дейност. Тук е мястото на отбележим, че фармакологичният профил на модафинила няма нищо общо с амфетамините, метилфенидатома и кокаина.

Уникалността на този препарат е в неговата способност да действа само при необходимост. Както и това, че модафинилът не предизвиква странични нежелани ефекти, като повишена възбудимост, тревожност, безсъние и др., които са характерни при приемането на други „рецептурни стимулатори“.

Модафинилът не предизвиква пристрастяване и на практика не предизвиква еуфория. Той намалява периферното възбуждане на нервната система и оказва много слабо влияние върху кръвното налягане.

Може да бъде приеман за поддържане на ясен ум по време на дълъг период на липса на сън. Направените клинични изследвания показали, че препаратът притежава високо ниво на безопасност.

Модафинилът е препарат, усилващ паметта и концентрацията, който е смятан за по-мощен в действието си от наркотиците.

Приложение на Modafinil

В САЩ той се продава в аптеките и се приема от пилотите при изпълнение на сложни задачи. Както и има държави, в които е все още забранен.

Модафинилът набира все по-голяма популярност на запад, където се използва за повишаване работоспособността на военните, полицаите, пожарникарите и офисните служители.

Какъв е принципът му на действие, какво е мнението за него специалистите, за ефективността му, за страничните проявления?

600 милиграма – това е количеството модафинил, който е необходим на пилотите на ВВС в САЩ, за да изкарат без сън 40 часа. При това скоростта на реакциите им и точността се е запазила практически непроменена и е останала на същото ниво.

В щата Мериленд модафинилът се използва при дълготрайни полицейски операции, за да се подобри концентрацията, а списание на Канадското медицинско общество утвърждава, че в аптечката на космонавтите модафинилът присъства, за да оптимизира производителността при умора.

Класификация на Modafinil

Модафинилът е препарат от класа на аналептиците. Задачата на препаратите от този клас е да оказват влияние на центровете на продъговатия мозък, за да стимулирват жизнено важните функции на дишането и кръвообращението. С други думи модафинилът ободрява.

Модафинилът, както и адералът и риталинът, най-често се предписват на болни със синдром на дефицит на внимание и при нарколепсия. Но в случая с модафилина, него най-често го използват като усилвател накогнитивните способности.

Почти като алергия

Модафилинът повишава нивото на хистамина и оказва влияние върху невротрансмитерната система на мозъка, подобрявяйки концентрацията. Подобен ефект е познат при хора, страдащи от алергия. В тези случаи се предписват антихистаминови средства, които действат точно обратното – понижават нивото на хистамина в организма. По тази причина на хора с алергии е противопоказано да взимат от продукта.

Учени от университета в Оксфорд събрали всички налични изследвания по темата и на тяхната основа провели мета-анализ на действието му. От всичките 267 изследвания отсели 92, тъй като те се проверявали при животни. След това още 151 поради това, че не е имало проверка за плацебо ефекта. 24 от оставащите 24 изследвания дали един и същ резултат: по-добър резултат при проведени тестове, свързани с гъвкавост на ума, работа с информация и концентрация.

Методика на провеждането на мета-анализа при Modafinil

Една от изследователките, Ана-Катарин Брем (Anna-Katharine Brem) разказала за The Atlantic, че е бил забелязан и друг ефект:

Колкото по-дълго и сложно е било заданието, участвашите в изследването, които приемали продукта показвали все по-добри резултати.

Наркотик или не

Препаратът често се използва от американски студенти по време на сесии, а също и от хора, които искат да увеличат своята продуктивност. Учените и докторите са на мнение, че странични ефекти модафинилът практически няма. Психиатър от Университета в Калифорния Джеймс Макгоу (James McGough) утвърждава, че последиците от предозиране с модафинил са същите, каквито са при предозиране с кафе – нервност и болки в корема. По неговите думи, препаратът не предизвиква пристрастяване. В същото време той допълва, че ако се прекрати приемът, болезнени странични ефекти няма да има. Но хора, които са изпитали неговото въздействие, много от тях не виждат смисъл в отказването от препарата.

Трудно може да се намери статистика за тези, които приемат препарата, по разбираеми причини. Хората не желаят да признават, че приемат допинг. Дори да е безвреден.

Има учени, които все пак не съветват да се употребява модафинил по една проста причина: ако Вие чувствате недостатъчно енергия или бодрост, защо да ги повишавате с препарати? Модафинилът може да се сравни с приемане на обезболяващи – ако Ви боли глава в продължение на една седмица, Вие няма да взимате хапчета, а ще искате да откриете каква е причината за главоболието.

Какво казват учените

Професор от Университет в Кембридж Барбара Сахакян (Barbara Sahakian) се отнася по-лоялно към препарата. Тя и екипът й започнали на изучават въздействието му върху пациенти с болест на Алцхаймер и Паркинсон. А след това провели няколко теста със здрави хора.

Резултатите от изследването показали, че хирурзи, които били дълго време лишени от сън, изпълнявали задълженията си по-добре, приемайки модафинил. Професор Сахакян препоръчва да използват препарата хората, чиято работа изисква това. Например тя е свързана със стрес или предизвиква стрес в конкретен момент и изисква висока концентрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *